Beeldhouwcollectief Ruimte in beeld
Ruimte in beeld is de vaste werkplek van het kunstenaarscollectief Antoinet Verhagen, Jan Opstelten, May Oudenhoven, Rob Zweerman, Ton Swinkels en Kitty Tijbosch.
In elke steen zit een beeld verborgen. De kunst is om het er uit te krijgen! Beeldhouwen is ruimte scheppen in de steen, net zolang tot het beeld en het lijnenspel ontstaan.
Antoinet Verhagen
Beeldhouwen in steen is mijn passie én werk, waarin ik mijn hart en ziel kwijt kan.
In 1992 begon ik met een cursus beeldhouwen bij Centrum voor de Kunsten. Daarna werkte ik enkele jaren bij diverse kunstenaars en bij een Steenhouwerij in Zutphen. Onder begeleiding van diverse professionals leerde ik het vak.
In 2011 heb ik het atelier en collectief ‘Ruimte in beeld’ opgericht. Het atelier en de samenwerking met collega’s maken het mogelijk dat ik volledig beeldhouwer kan zijn. Ik werk voor mezelf en in opdracht, geef les, workshops en organiseer beeldhouwvakanties en de zomerschool. Ik ben nu waar ik altijd heb willen zijn: volledig bezig met de kunst.
Mijn werk is vooral figuratief en organisch van vorm. De mens en de natuur en de daarvan afgeleide thema’s, zijn mijn grootste inspiratiebronnen.
Rob Zweerman
Ik ben ontwerper, afgestudeerd aan de AIVE in Eindhoven. In mijn beroepspraktijk als designer, miste ik het direct werken met materiaal en met mijn handen. Eind 2007 ontdekte ik het beeldhouwen in steen en dat werd mijn passie.
Mijn fascinatie voor vorm en de verrassende eigenschap van steen, leiden mij tot de beelden die ik maak. Soms is dit figuratief en soms is dit abstract. Ik maak vooraf een ontwerp en een plan en zoek daarbij de meest geschikte steen.
Sinds 1 januari 2011 heb ik mijn ontwerp- en beeldhouwactiviteiten ondergebracht in mijn eenmanszaak Creative Context / Rob Zweerman Beelden in Steen.
Ik combineer product ontwerp, innovatie- en ontwikkelingsadvies (werken met mijn hoofd) met beeldhouwen (werken met mijn handen).
Tot slot geef ik beeldhouwles aan gevorderden.
Kitty Tijbosch
‘Ik hou van creëren; ik hou van het proces dat er iets uit mijn handen onstaat wat er nog niet was. Dat speelde zich altijd vooral af op het platte vlak, met tekenen, schilderen en vormgeven. In juni 2015 ben ik gaan beeldhouwen in steen, een materiaal dat me goed bleek te liggen. Een strakke vormgeving en sterk lijnenspel laten mijn achtergrond zien als grafisch vormgever.
Mijn thema’s zijn met name (zeil)boten en vogels, hierin blijkt genoeg ruimte voor het ontdekken en ontwikkelen van mijn vormtaal. Dit resulteerde in een derde thema: abstracten waarin ik de figuratie volledig los laat en me richt op de symboliek en gevoelswaarden van de vorm. Beweging, stroming, ontwikkeling zijn onlosmakelijk verbonden met mijn werk. Alle thema’s representeren het gevoel van vrijheid en avontuur.
Mijn beelden zijn vaak in het thema (zeil)boten. Dit komt doordat ik als kind ben opgegroeid op het water. Mijn vader was een fanatieke zeiler en zo brachten wij ieder weekend, iedere vakantie door op de Maas of de Friese meren. Deze ervaringen zijn een goede inspiratiebron en het is fijn om de herinneringen en het gevoel vast te houden. Diverse steensoorten worden gebruikt, soms in combinatie met andere materialen wat een verrassend resultaat oplevert.
Ton Swinkels
Ik ben in 2011 gestart met beeldhouwen. Na een workshop was ik helemaal om en volgde ik verdere lessen bij Antoinet en later bij Rob. Ook volgde ik cursussen bij andere kunstenaars om het vak verder te leren kennen. Aanvankelijk waren mijn beelden figuratief, maar gaande
weg merk ik dat abstractie meer mijn ding is. Het lijnenspel, de vlakken en de tussenruimtes fascineren mij. Een beeld moet voor mij in ‘balans’ zijn.
Elk volgend beeld wat ik maak, is een nieuwe uitdaging. Het bevat een nieuwe techniek, een grotere moeilijkheidsgraad of een andere richting. Vooraf werk ik een idee uit in een plan van aanpak en maak ik een prototype. Een beeld maken is vooruit zien, want eraf is eraf. Beeldhouwen was voor mij een openbaring en is nu mijn grootste passie.
May Oudenhoven
Mijn werk kenmerkt zich door abstract figuratief. Rondingen en scherpe lijnen wisselen elkaar af in de beelden. Iedere nieuwe steen is een uitdaging. Meestal begin ik met een ontwerp. Het beeld wordt echter nooit precies zoals het ontwerp. Dit komt doordat ik de steen volg en de steen de steen laat met haar structuur, mogelijkheden en haar beperkingen.
In de steen zit van nature weinig beweeglijkheid, die breng ik er in. Elke slag is definitief. Een geduldig proces waarin de vorm langzaam ontstaat. Ik kan veel emoties kwijt in het maken van een beeld. Tijdens het beeldhouwen maak ik mijn hoofd leeg en kom ik tot rust.
Beeldhouwen is al lange tijd mijn grote passie. En ik leer nog steeds van iedere keer dat ik met een nieuwe steen aan de gang ga: het is keer op keer een uitdaging.
Jan Opstelten
Beeldhouwen is voor mij een bijzondere passie: de fysieke inspanning geeft mij grote voldoening en heel veel plezier…
Ruim 25 jaar ben ik actief met het beeldhouwen in steen en hout. Het vormgeven aan het beeld dat zich in mij en vervolgens in het hout of de steen aandient, is de uitdaging. Het leuke van beeldhouwen is om helemaal op te gaan in het werk. Te genieten van het ritme van de slag of het verfijnen van de lijnen…
In de loop van de jaren is er een ontwikkeling bij mij gaande die gericht is op het ambachtelijke. Het letter- en sierbeitelen zijn voor mij een nieuwe fascinatie. Ik maak
veel ornamenten, teksten en beelden die geïnspireerd zijn op het Boeddhisme.
Daarnaast geef ik beeldhouwles en workshops letter-en sierbeitelen.